Fredrik Sjögren, gruppledare för Liberalerna i Malmö, anser att projektet Våra Liv är illa skött. Foto: SVT/Liberalerna

Liberalerna: ”Fel att låta kulturförening driva arbete mot radikalisering”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Malmö anser att projektet Våra Liv är illa skött och kräver en samordnare mot våldsbejakande extremism.

Redan 2015 krävde Liberalerna att Malmö stad skulle upprätta handlingsplan mot våldsbejakande extremism och tillsätta en kommunal samordnare med ansvar för frågan.

Svaret från Malmös stad blev kommunala riktlinjer och projektet Våra Liv på initiativ av kulturföreningen Spiritus Mundi. Våra Liv skulle identifiera och omvända radikaliserade ungdomar men har misslyckats med sitt mål att nå ungdomar.

– Malmö har duckat i frågan. Istället har vi haft projektet Våra Liv och när vi ser hur illa skött det verkar vara så är det viktigt att Malmö stad tar ansvar för situationen, säger Fredrik Sjögren, gruppledare för Liberalerna i Malmö.

Igår beslutade Malmö stad att bryta samarbetet med föreningen efter att SVT Nyheter Skåne avslöjat ekonomiska tveksamheter i projektet.

– Det är tragiskt och väldigt allvarligt. Man kan inte överlåta detta åt en enskild kulturförening att ta initiativ och driva ett sådant här projekt, säger Fredrik Sjögren (L).

Granskningen av projeketet Våra liv uppmärksammas också av Dagens Nyheter ledarskribent Erik Helmerson: ”Malmös haveri i kampen mot extremism”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.