Spiritus Mundis lokaler i Malmö. Foto: SVT

Spiritus Mundi: ”Vi kan kräva skadestånd”

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne lämnar kulturföreningen Spiritus Mundi ett uttalande efter att Malmö stad beslutat att avbryta samarbetet med föreningen.

Mejlet är underskrivet av ordförande Thomas Antoni och vice ordförande Nicolas Strömbäck. Där skriver de följande:

”Kulturföreningen Spiritus Mundi med styrelse är mycket förvånad över det beslut som fattas nu i dagarna av Sociala Resursförvaltningen i Malmö. ... Att en kommunal förvaltning behandlar en förening med en historia på drygt 15 år av väl genomförda projekt i Malmö på detta sätt är beklagligt.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Spiritus Mundi har gjort allt vi kan för att möta förvaltningens krav. ... Spiritus Mundi har tillhandahållit finansiell redovisning i den utsträckning det varit möjligt. Detta gäller även redovisning av aktiviteter i projektet.

Vidare är det förvånande att förvaltningen inte använder sig av sin rätt enligt avtal till egenkontroll genom besök hos Spiritus Mundi, vilket borde vara det lämpliga om förvaltningen har synpunkter och frågor gällande projektverksamheten. Vi vill även påpeka att vi inte har någon skyldighet enligt avtal att redovisa till förvaltningen vilka andra projektmedel som ingår i Spiritus Mundis verksamhet.

Spiritus Mundi förbehåller sig rätten att kräva skadestånd om förvaltningen förorsakar oss förluster genom uppsägning av avtalet med kort varsel och utan grund. Spiritus Mundi är ansvarig för löner och andra löpande kostnader inom projektet som inte kan avvecklas på en dag. Alla avtal innehåller rätt till skälig uppsägningstid.

Avslutningsvis kan nämnas att Spiritus Mundi har ställt frågan till Sociala Resursförvaltningen vad orsaken till deras handling och beslut är. Vi har än i dag inte fått något tydligt svar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet