SVT Nyheter Skånes reportrar Ylva Esping och Olle Palm. Foto: Tove Hansson

SVT Nyheter Skåne nominerat till Guldspade

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes granskning av Malmös skandalomsusade projekt ”Våra Liv” kan prisas med en Guldspade.

Det är reportrarna Olle Palm och Ylva Esping samt redaktören Helena Petersen Schön, som i detta fall deltagit som researcher, som nominerats till priset, som årligen delas ut av föreningen grävande journalister.

Projektet ”Våra Liv” skulle avradikalisera ett stort antal ungdomar men misslyckades att nå sina mål, visade SVT Nyheter Skånes granskning, och projektet lades ned efter ekonomiska tveksamheter.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

– Det är glädjande att granskningen uppmärksammas. Fortfarande pågår det ekonomiska efterspelet till den här historien och vi kommer att fortsätta att bevaka det, säger Ylva Esping.

– Vi har sedan tidigare sett att publiken uppskattar denna fördjupande journalistik och att nu också Guldspadejuryn lyfter fram detta arbete känns som full pott, säger Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg.

Vilken granskning som vinner guldspaden avslöjas på Grävseminariet i Helsingborg 14 april.

– Stenhårt, som vanligt. Väldigt många av de granskningar vi tvingats välja bort skulle också vara värda ett pris, säger juryns sammankallande Bertholof Brännström om årets nominerade bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet