Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne avslöjade fiaskoprojektet i januari 2017. Så här har turerna gått kring Malmö stads skandalomsusade projekt Våra Liv.

* I december 2015 lanserar Malmö stad projektet Våra Liv på en presskonferens. Målet är att förhindra rekrytering av ungdomar till extrema organisationer. 150 radikaliserade ungdomar ska enligt planen hittas och omvändas på tre år.  

* Hösten 2016 börjar SVT Nyheter ställa frågor om projektet. Kommunen drar igång en egen granskning.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

* I slutet av januari och början av februari 2017 publicerar SVT Nyheter Skåne de första delarna i granskningen. Våra Liv har bara hittat en enda ungdom som räknas som radikaliserad. ”Ett fiasko”, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

 Samtidigt finns stora frågetecken om ekonomin. Malmö stad avbryter omedelbart samarbetet med Spiritus Mundi, den förening som haft huvudansvaret för projektet. 

* Avslöjandet leder till starka reaktioner. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) hotar med polisanmälan och kräver att pengar ska betalas tillbaka.

* Spiritus Mundi försvarar sig och förklarar att de tänker kräva skadestånd av kommunen.

* SVT avslöjar att många av de samarbetspartners som listats i projektet är påhittade. Svenska Kyrkan kritiserar att projektet utan tillåtelse använt deras logotyp på hemsidan.

* Den 2 februari stoppar Arvsfonden, som är den största finansiären, alla bidrag till projektet. Pengar kan komma att krävas tillbaka efter en fullständig genomgång av projektet.

* Den 22 mars avslutar Malmö stad officiellt projektet Våra Liv.

* I april lanseras ett nytt projekt som ska ersätta Våra Liv.

* Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som är en annan av bidragsgivarna till Spiritus Mundi, stoppar sina utbetalningar till projektet den 19 april. Projektet har inte ”fått den effekt som varit avsedd”, enligt MUCF. 

* Malmö stads revisorer konstaterar att Malmö stad inte haft tillräcklig kontroll över ekonomin i Våra Liv.

* MUCF kräver tillbaka minst 250.000 kronor från föreningen. Spiritus Mundi tar strid för att slippa återbetala genom att överklaga till Förvaltningsrätten.

* Malmö stad måste betala tillbaka minst 1,5 miljoner kronor till Arvsfonden. Kommunen kräver i sin tur Spiritus Mundi på 414.000 kronor. Summan visar sig senare vara högre.

* Spiritus Mundi vägrar tillbaka 510.000 kronor till Malmö stad. Föreningen kräver istället kommunen på 843.000 kronor för att ha tvingats lämna projektet. Överväger att kräva ytterligare 7,3 miljoner av kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet