Foto: TT

Nytt Malmöprojekt mot radikalisering får 12,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Resurscenter Safe Space Malmö får drygt 12,5 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden och ersätter det skandalomsusade projektet Våra Liv.

Resurscenter Safe Space Malmö blir namnet på det nya projektet som ska förebygga radikalisering och antidemokratiska beteenden bland unga i Malmö.

Ansvarig för projektet blir Flamman Ungdomens hus. Samarbetspartner blir Malmö stad, Islamakademin och Rädda Barnen.

Projektet ersätter Våra Liv som lades ned efter SVT Nyheters Skånes avslöjande om ekonomiska tveksamheter och bristande måluppfyllelse.

Läs mer: Fiasko för Malmös arbete mot våldsbejakande extremism

Ny samarbetspartner

Rädda Barnen är ny partner i arbetet mot radikalisering i Malmö. Flamman, Islamakademin och Malmö stad ingick i det gamla projektet Våra Liv.

Kulturföreningen Spiritus Mundi slängdes ut ur det tidigare projektet efter SVT Nyheter Skånes granskning och är inte med i det nya projektet heller.

Läs mer: Malmö avbryter samarbete mot extremism.

Nytt är också att Flamman Ungdomens hus blir projektägare. Malmö stad hade huvudansvaret för projektet Våra Liv.

– Radikalisering och våldsbejakande extremism är ett hot mot vår demokrati. Resurscenter Safe Space Malmö är därför ett viktigt samarbetsprojekt mellan civilsamhället och det offentliga. Ett enskilt projekt löser inte allt men som ett komplement till andra insatser kommer den här satsningen att göra skillnad, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsdelegationen i ett pressmeddelande.

Föreläsningar och stödprogram

Safe Space Malmö ska bygga upp ett regionalt resurscenter som ska förmedla kunskap, stärka demokratin och erbjuda stöd till bland andra socialtjänsten och skolan, skriver Arvsfonden i sitt pressmeddelande.

Projektet ska ägna sig åt föreläsningar, utbildningar till yrkesverksamma och ha ett stödprogram för ungdomar som riskerar att rekryteras eller vill lämna våldsbejakande rörelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet