Foto: SVT

Spiritus Mundi hotar med miljonkrav

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad kan komma att krävas på drygt åtta miljoner kronor efter det misslyckade antiradikaliseringsprojektet Våra Liv. Föreningen Spiritus Mundi vill ha ersättning för att projektet avbröts.

Projektet Våra Liv skulle avradikalisera ett stort antal ungdomar men misslyckades att nå sina mål, visade SVT Nyheters granskning, och lades ned efter ekonomiska tveksamheter.

Malmö stad krävde i somras föreningen Spiritus Mundi på drygt 510.000 kronor, för kostnader som kommunen och Arvsfonden inte ville godkänna och för pengar som inte förbrukats i projektet.

Föreningens motdrag

Men Spiritus Mundi tänker inte betala och har anlitat en advokat som menar att Malmö stad har orsakat föreningen skada och ska betala för det.

LÄS MER: Fiasko för Malmös arbete mot våldsbejakande extremism

Malmö stad har hävt avtalet avseende projektet Våra Liv utan att ha tillräckliga skäl för det, skriver Pontus Gunnarsson, advokat på Maqs advokatbyrå.

I ett första skede kräver Spiritus Mundi drygt 843.000 kronor för bland annat lokalhyra, löner, telefon, städning och revisionskostnader.

Skadat rykte

Men det är inte slut där. Advokaten menar att Spritus Mundis rykte har skadats och att Spritius Mundi gått miste om andra projekt till följd av kommunens agerande.

Enligt advokaten underrättade kommunen Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, om att man inte längre hade förtroende för Spiritus Mundi.

LÄS MER: Nytt Malmöprojekt mot radikalisering får 12,5 miljoner

Malmö stad har under inga omständigheter skäl att delge andra myndigheter sina subjektiva åsikter, skriver Pontus Gunnarsson.

Föreningen flaggar för att det kan bli aktuellt att kräva kommunen på pengar för andra projekt som har avbrutits eller inte godkänts.

Ytterligare 7,3 miljoner kronor anser sig föreningen ha förlorat. Det rör sig bland annat om ett projekt finansierat av Postkodstiftelsen värt 2 miljoner kronor samt EU-medel på drygt 435.000 euro.

Men enligt Postkodstiftelsen har de aldrig beviljat något stöd till Spiritus Mundi. Postkodstiftelsens kommunikatör Ida Ömalm Ronvall uppger för SVT Nyheter Skåne på måndagskvällen att Spiritus Mundi ansökt om stöd men att det stödet aldrig beviljades, något som skedde långt innan Malmö Stad krävde tillbaka pengar från föreningen.

LÄS MER: Efter SVT:s granskning: detta har hänt

Örjan Eskengren, pressansvarig på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, meddelar att kommunen nu granskar Spiritus Mundis krav för att kunna ta ställning till det.

Varken Spiritus Mundi eller föreningens advokat vill låta sig intervjuas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.