Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Halina Noshehuk, Belarusfödd men bosatt i Malmö, berätta varför hon demonstrerar till stöd för sitt hemland. Foto: SVT/Gunilla Fritze

Liten demonstration i Malmö kring storpolitisk fråga

Publicerad

En mindre grupp med demonstranter samlades på söndagen på Triangeltorget för att visa sin solidaritet med de som kämpar för demokrati i Belarus.

– Vi vill få ett fritt Belarus utan diktatur, säger Halina Noshehuk, som är född i Belarus men bosatt i Malmö.

Halina Noshehuk lämnade Belarus för sex år sedan. Hon har sin familj kvar i landet och följer via media vad som händer i hennes hemland.

– Det är fruktansvärt att se situationen i mitt hemland. Det gör mig arg och ledsen.

Hon berättar att polisen i Skåne gett dem tillstånd att ha ytterligare två demonstrationer i Malmö.

– Vi planerar att samlas igen för att uppmärksamma allmänheten om vad som sker i Belarus, säger Halina Noshehuk.

Stora protester i hemlandet

Situationen i Belarus uppstod sedan Alexander Lukasjenko utropade sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti – med stora folkliga och regimkritiska protester runt om i landet.

 I den senaste stora demonstrationen, i huvudstaden Minsk den 13 september, greps omkring 400 personer. Men trots våld och gripanden fortsätter demonstrationerna.

Halina Noshehuk brukar resa hem till familjen två gånger om året men är osäker på om det kommer att vara möjligt i närtid.

– Kanske det inte går eftersom jag är med och demonstrerar här i Malmö men det sker liknande manifestationer på andra platser i världen och det är viktigt att vi visar solidaritet med de som är i vårt hemland och för kampen för demokrati, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer