Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den personen som är dömd för anstiftan av mord har haft motiv till gärningen”, säger chefsrådman Anna Täcklind. Hör henne berätta mer om domen i Emporiamordet. Foto: TT/SVT

Domen: Livstids fängelse för anstiftan till Emporiamordet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev hårda straff för de två personer som i dag dömdes för anstiftan och medhjälp till mordet på Emporia för två år sedan.

En person döms till livstids fängelse och en annan till tio års fängelse. Fem personer frikänns.

Det var i augusti 2022 som en 31-årig man sköts till döds på shoppingcentrumet Emporia i Malmö. Samtidigt skadades en kvinna som råkade passera. Mannen som mördades hade kopplingar till organiserad brottslighet.

En 16-åring är sedan tidigare dömd för själva mordet. Han var bara 15 år när han sköt gängledaren och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

En av männen utvisas

På fredagen handlade det om sju personer som åtalats för att ha varit inblandade på olika sätt. Fem män och två kvinnor hade, enligt åklagaren, olika roller och försåg 16-åringen med vapen, droger och logi.

Två män, 29 och 42 år gamla, döms till långa fängelsestraff. 29-åringen får livstid för anstiftan av mord och 42-åringen tio år för medhjälp till mord. 42-åringen ska efter avtjänat straff utvisas från Sverige.

Tingsrätten skriver att 29-åringen varit huvudmannen bakom mordet. Han hade motiv att döda 31-åringen och tog efter skjutningen över hans ledarroll i gänget Satudarah Assasins.

42-åringen döms för att han följt med den då 15-årige pojken till Emporia och genom sitt agerande har han, enligt tingsrätten, stärkt pojken i uppsåtet att utföra mordet.

Fem andra frikänns

De andra fem, tre män och två kvinnor, frikänns från att ha medverkat till mordet. Tingsrätten tycker inte att bevisningen räcker. Två av dem döms däremot för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. De döms till fängelse i sju år respektive sju år och nio månader. En av dem kommer också att utvisas.

SVT Nyheter Skåne har sökt 29-åringens försvarare Soroush Shahram, men har ännu inte lyckats nå honom. 42-åringens försvarare Mats Pennander säger att han först vill tala med sin klient innan han uttalar sig.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med åklagarna Michelle Stein och Mårten Alvinsson. I skrivande stund har de bara hunnit läsa delar av domen och kan inte säga om de kommer att överklaga någon del.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet