Livstidsdomen mot Mangs står fast

Uppdaterad
Publicerad

Peter Mangs döms till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök. Skillnaden från tingsrättens dom är att Mangs nu döms för ytterligare tre mordförsök.

I tingsrätten dömdes Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och fem mordförsök, men han var åtalad för bland annat ytterligare ett mord. Nu ville åklagarna ha honom fälld för fler brott, medan Mangs själv har begärt att bli frikänd.

Men livstidsdomen står alltså fast och Peter Mangs döms dessutom för ytterligare tre mordförsök.

Rättegången mot Mangs

I skuldfrågorna gör hovrätten ”i stort sett samma bedömningar som tingsrätten”, skriver hovrätten i domen.

En av de händelser, där hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, är skotten mot tre män utanför badhuset Aqvakul sommaren 2010.

Tingsrätten menade att skotten inte var avsedda att döda och dömde Mangs för försök till grov misshandel mot två av männen. Hovrätten ändrar brottsrubriceringen till mordförsök, riktat mot alla tre.

Fälldes inte för al Sharia-mordet

Den stora frågan i hovrättsförhandlingarna har varit synen på den tekniska bevisningen.

Åklagarsidan vill få Mangs fälld för betydligt fler fall än han dömdes för i Malmö tingsrätt, bland annat mordet på Firas al Sharia 2003. Det blev han dock inte heller i hovrätten.

Peter Mangs greps och häktades i början av november 2010 , och har varit frihetsberövad i nästan två och ett halvt år.

Teknisk bevisning

Målet mot Mangs har i hög grad byggt på teknisk bevisning, som jämförelser mellan vapenpipor, kulfragment och tomhylsor. Däremot finns varken dna eller fingeravtryck som binder Mangs till någon av brottsplatserna – något som hans advokater varit noga med att påpeka.

Men flera personer har även vittnat om att Mangs ska ha berättat för dem om mord han begått. Sådana ”erkännanden” från Mangs har två bekanta till honom och en psykolog i häktet fått ta emot.

Åklagarna har också hävdat att den sammantagna bevisningen i målet måste vägas in – uppgifter som rör Mangs personlighet och livssituation, fynd i hans lägenhet och hans egna berättelser om hur han gett sig ut maskerad och beväpnad på stan och tränat ”adrenalinkontroll”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet