Lodjur dödade tacka i nordöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En tacka dödades under midsommarhelgen i närheten av sjön Immeln i Osby kommun. En av Länsstyrelsens viltdjurshandläggare har besiktigat skadorna och konstaterat att det är ett lodjur som rivit fåret.

– Lodjursangrepp är relativt ovanliga i vårt län, men vi har under senare år haft några stycken just i nordöstra Skåne, säger viltdjurshandläggare Tom Espgård.

Efter en grundlig genomgång av tackan, kunde Tom Espgård konstatera att det handlade om en typisk lodjursattack.

Osby

– Först flår man den döda tackan och sedan dokumenterar man hur angreppet har gått till. Man analyserar var djuret är bitet. Lodjur tar ett stort bett om struphuvudet och håller kvar bettet tills djuret är dött. Sedan äter det av fårets mjukdelar, av köttet men inte av skelettet, säger Tom Espgård till SVT Nyheter Skåne.

Han uppskattar att det finns ungefär 15-18 lodjur i länet.

– Det är en grov uppskattning. Alla rör sig i norra Skåne, norr om Hässleholm. Det kan finnas något djur i södra Skåne också, kring Häckeberga, säger Tom Espgård, viltdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Osby

Mer i ämnet