Foto: Erik Isman

Här gör djuret en lo(v) runt kaninburen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Isman i Funbo fann en lodjursunge strykandes omkring familjens kaniner. Kattdjuret återkom flera gånger och fick till sist jagas bort. Enligt vilthandläggaren kan ungen ha blivit bortstött från sin mamma.

– Min fru skulle släppa ut hundarna på morgonen när hon fick syn på lodjuret. Det befann sig precis vid kaninburarna. Då ropade hon på mig så vi samlades vid fönstret och stod och tittade på lodjuret länge, berättar Erik Isman som bor i Funbo, öster om Uppsala.

Händelsen inträffade under lördagen och lodjuret kom tillbaka till familjens gård fem gånger samma dag. Varje gång besökte den kaninerna.

– Vi försäkrade oss om att kaninburarna var ordentligt säkra. Sista gången fann vi djuret ståendes på burarna, säger Erik Isman.

Efter det bestämde han sig för att kontakta länsstyrelsen för råd.

– De tipsade mig om att jag borde skrämma bort lodjuret ordentligt, så den förstår att detta inte är en plats som den bör fortsätta att återkomma till.

Fick skrämma bort lodjuret

Kort därefter stod han redo utrustad med pannlampa och tennisbollar.

– Jag fick en träff med bollen och sprang sedan efter djuret och ropade i ungefär 200 meter. Efter det så har vi inte det sett lodjuret, berättar Erik Isman.

Och kaninerna, hur mår de?

– De förstod nog inte vad det var. För de var inte ens oroliga när lodjuret var där, säger han.

Många ungar blir bortstötta

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen Uppsala. Han har tagit del av videon och bedömer att det ser ut att vara en unge som stryker omkring. Det är inte helt vanligt att det nattaktiva djuret stryker omkring på människors tomter, menar han. Däremot så händer det att lodjursmammorna stöter bort sina ungar.

– Nej, det är inte supervanligt. Oftast är de nattaktiva och bara ute på nätterna. Men det är den här tiden på året många ungar blir bortstötta från mamman, säger han.​

Orsaken är att lodjurens parningstid är i mars.

Nyfikna djur

– Då kan de dyka upp lite var som helst. De är ganska nyfikna som katter är. Ser de något som rör sig så går de fram, säger Sebastian Olofsson.

Hur stor är risken att de lyckas ta ett byte?​

– Visst, skulle kaninerna vara lösa skulle det kunna hända någonting. Har man kaniner i bur är det nog svårt för dem att ta sig in. Det behöver man inte vara orolig för, säger han.

Går att schasa bort

Sebastian Olofsson menar att om man ser ett lodjur på tomten så går det bra att schasa bort det. Är man orolig för sina tamdjur så rekommenderar han att man tar in dem över natten då de är aktiva.

– Bara för att det finns lodjur i närheten innebär det inte per automatik att det blir ett angrepp. Oftast går de bara förbi, men visst finns risken att det händer, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.