”Los Suecos” dömdes nyligen för två brutala mord på spanska solkusten. Foto: Polisen/TT

Los Suecos-ledare häktas i Malmö – utlämnades från Spanien

Uppdaterad
Publicerad

26-åringen åtalades för två mord på spanska solkusten men gjorde en uppgörelse med spansk åklagare och dömdes till ett kortare straff. På torsdagen utlämnades han till Sverige och häktades på fredagsförmiddagen i Malmö tingsrätt.

26-åringen utlämnades från Spanien och flögs hem till Skandinavien på torsdagen.

Han har en bakgrund i Malmös kriminella värld. På fredagen häktades han misstänkt för två fall av grovt narkotikabrott i Sverige och ett fall av synnerligen grov narkotikasmuggling i Danmark. Alla tre brotten ska ha begåtts i april 2020.

– Han förnekar samtliga anklagelser, säger 26-åringens advokat Mikael Nilsson.

Spanien måste ge samtycke

Under sommaren har det tillkommit fyra nya brottsmisstankar som utreds av polis och åklagare. 26-åringen är villkorat häktad även för dem.

– Det handlar om vapen och narkotika. Men Spanien måste ge sitt samtycke till att han häktas och åtalas för dem, säger åklagare Lisa Åberg.

Spanska myndigheter måste godkänna ett utvidgat utlämnande eftersom utlämningsbeslutet bygger på de första brottsmisstankarna.

Serie på SVT Play

26-åringen har varit aktiv i ett kriminellt nätverk som på spanska solkusten kommit att kallas för Los Suecos.

SVT:s Uppdrag granskning har, i en serie på SVT Play. uppmärksammat avtrycket som de svenska gängkriminella gjort i den lilla spanska kuststaden Marbella.

Även Sydsvenskan har rapporterat om rättsfallet och de juridiska turerna i Spanien.

Åtal i narkotikautredningen väntas först i början på nästa år. Åklagare Lisa Åberg räknar med att utredningen kommer att ta mellan sex och nio månader.

Här grips tre gängkriminella från Malmö av spansk polis:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips flera av Malmös gängkriminella i en spansk razzia i Málaga 2018. De misstänks för att ligga bakom flertalet mord och sprängdåd på den spanska solkusten. Foto: Policia National/ESRTVE/Radio Television Espanola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.