Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips flera av Malmös gängkriminella i en spansk razzia i Málaga 2018. De misstänks för att ligga bakom flertalet mord och sprängdåd på den spanska solkusten. Foto: Policia National/ESRTVE/Radio Television Espanola

Malmökriminella dömda i Spanien för attentat mot barnfamilj – “Sprängde för att döda”

Publicerad

Tre gängkriminella från Malmö, som ingår i gruppen som kallas Los Suecos, har dömts till 34 års fängelse var i Spanien för att ha försökt mörda en familj när de sprängde en villa. De ska också betala skadestånd på över 1,5 miljoner kronor till familjen och ytterligare en miljon kronor i övriga skadestånd.

“Låt oss gå upp”, säger frun i familjen. Frun, hennes man och de två barnen på åtta och tre år går upp på ovanvåningen i villan i den spanska staden Benahavís tidigare än de brukar för att lägga sig.

Det räddar troligen livet på dem. För kort efteråt detonerar en kraftig sprängladdning utanför deras dörr. Den dödar deras tre hundar och totalförstör nedanvåningen.

“Hade jag inte sagt det skulle vi vara döda nu”, berättade frun, enligt den spanska domen som SVT Nyheter Skåne har läst.

Villan i den spanska staden Benahavís som utsattes för sprängattentatet i oktober 2018 fick omfattande skador, och familjen som bodde där överlevde av ren tur. Foto: Guardia Civil

“Avsikt att döda”

De tre männen dömdes nyligen till hårda straff i Málaga. Samtliga är kända för att ha varit del av Malmös gängkriminella värld och är misstänkta för inblandning i flera mord.

De fick 34 års fängelse var och ska dessutom betala totalt 2,5 miljoner kronor i skadestånd.

Under 2018 befann de sig i Spanien och ingick i nätverket Los Suecos som misstänktes ligga bakom brutala mord och sprängdåd på den spanska solkusten det året.

Flydde Málaga efter sprängdådet

En 35-årig man pekas ut som den som placerade flera kilo sprängmedel vid villan. Han och två medhjälpare åkte sedan direkt till måltavlans bilverkstad och placerade ut ytterligare en sprängladdning.

Motivet tros vara en knarkskuld som männen skulle driva in. När skulden inte betalades sprängde de huset minuter efter att tidsfristen hade löpt ut.

Dagar efter dådet tog männen flyget till Köpenhamn. Knappt två månader senare greps två av dem av svensk polis och utlämnades till Spanien. Samtidigt greps flera andra i Los Suecos i ett tillslag i Málaga.

Var spårade av spansk polis

Männen har kunnat kartläggas då spansk polis redan hade pågående spaning mot medlemmarna i Los Suecos. Polisen hade placerat ut spårsändare i deras bilar och kunde därför se exakt hur männen rörde sig.

De misstänkta ska under rättegången ha varit tysta och valt att inte berätta något.

I september väntas nästa rättegång sätta igång, där fler personer ställs inför rätta för att ha agerat torpeder och mördat två män i Marbella och Estepona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.