Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har två njurar och Daniel behöver en. Det är inte svårare än så, säger Uppsalabon Lotta Jonetoft som hoppas kunna donera sin njure till Daniel Byström i Malmö. Foto: Elsa Sandin/SVT

Lotta Jonetoft i Uppsala kan bli Daniel Byströms njurdonator: ”Känns självklart”

Publicerad

Några månader har gått sedan njursjuke Daniel Byström i Malmö annonserade efter en ny njure i sociala medier – och det kan vara så att han hittat sin donator.

Lotta Jonetoft har nu fått besked om att en utredning ska dra igång för att undersöka om hon kan donera sin njure.

– Jag blir nästan rörd när jag tänker på det. Det betyder att jag har gjort någonting bra för en annan människa, säger Lotta Jonetoft, boende i Uppsala.

Det kan ta uppåt sex månader innan hon får svar. Nu väntar bland annat medicinska undersökningar och besök hos en kurator.

”En lättnad”

Daniel Byströms annons i sociala medier, där han vädjade om en organdonator, väckte stor uppmärksamhet och många hörde av sig och ville donera sin njure till honom.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med Daniel Byström efter beskedet om att en utredning ska starta.

– Det är en otrolig lättnad. Det är ett stort steg och en jättefin sak som en annan människa gör för mig. Om det blir av kommer det betyda väldigt mycket nu och för alltid. Det skulle vara helt fantastiskt att få möjlighet att få ett normalt liv igen, säger han.

Olika svar i olika regioner

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att det enligt lagen krävs en nära vän eller släkting för att göra en levande donation. Lotta kände Daniel sedan innan, men de var inte vad hon skulle beskriva som ”nära vänner”.

Trots det fick Lotta ett positivt besked från njurmottagningen i Uppsala.

– Det är inga problem sa de. Det är din njure, säger Lotta Jonetoft.

I klippet ovan berättar Lotta varför hon vill donera sin njure till Daniel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.