Linus, Linnea, Johanna, Anton, Signe och Emma har startat LRF Kickers. Foto: SVT

Barn till bönder stöttar varandra: ”Vissa tycker man luktar äckligt”

Publicerad

Barn till lantbrukare har tröttnat på att få stå till svars om livet på en bondgård. I det nystartade nätverket LRF Kickers stöttar de varandra och åker på studiebesök till varandras gårdar.

Alla medlemmar i LRF Kickers bor på gårdar runt om i Skåne, och SVT träffar dem på en gård utanför Hässleholm. De berättar att de ofta behöver stå till svars när klasskompisar ställer frågor om köttätande och miljöpåverkan när man är uppvuxen på en bondgård.

– Kompisar som är vegetarianer får en annan bild av hur vi har det på gårdarna, säger Anton Persson, som är en av initiativtagarna till gruppen.

”Många är rädda för djuren”

När LRF Kickers drog igång var de fem medlemmar, men sedan dess har fyra nya ungdomar anslutit sig.

– Vissa tycker det är äckligt med lukterna, och är rädda för djuren. Jag tycker det är helt okej att vara vegetarian och inte äta kött men man ska respektera varandra, säger Emma Persson.

– Ja, det är jättemånga som är rädda för djuren och tycker att det är läskigt med stora kor och maskiner, fyller Linnea Svensson i.

Enligt medlemmarna i LRF Kickers är det lättare att umgås med andra som också är uppvuxna på gårdar.

– Man hittar fler samtalsämnen och har lättare att prata med folk när man träffar folk som har samma intresse, säger Signe Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.