Cavid Minchin, vd Scandivanadium visar upp en bit alunskiffer som kan innehålla vanadin, som ska brytas i den tänkta gruvan utanför Hörby Foto: Andreas Hillergren / TT

Provborrningen överklagas – LRF: ”Minerallagen är en gammal relik”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beslutet att företaget Scandivanadium får tillstånd att provborra efter metallen vanadin på Österlen. Och redan dagen efter står det klart att beslutet kommer att överklagas.

– Minerallagen är en gammal relik från en tid när kungar behövde järn till sina krig, säger Jan Hultgren. verksamhetsutvecklare på LRF Skåne.

Det är statliga Bergstaten som gett klartecken till provborrningarna vid Fågeltofta och Killeröd på Österlen. Under åtta månader får Scandivanadium göra sammanlagt tio borrhål – men inte förrän beslutet vunnit laga kraft. Och det kan ta tid.

– Våra medlemmar som är markägare vill absolut inte ha någon gruva. De kommer att överklaga och vi har lovat dem så mycket hjälp som möjligt, säger Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne.

Mineraljakten i Skåne

Anita Ullman är ordförande för organisationen Vetonu som arbetar mot gruvbrytningen. Hon säger att Bergstatens beslut hade kunnat vara värre.

– Det är glädjande att bolaget inte får börja förrän beslutet vunnit laga kraft, säger hon.

– Även om det är väldigt sällan som markägare får rätt när det gäller mineralbrytning så är inte sista ordet sagt.

Kräver miljöprövning

Vetonu fortsätter att arbeta för en ändrad minerallag som ger markägarna större makt. Och detsamma gör LRF.

– Lagen är skriven för en annan tid. Den är inte anpassad för gruvdrift i ett tättbefolkat område, säger Jan Hultgren.

Beslutet om provborrning kan överklagas till flera olika instanser. Och skulle det till slut bli tillstånd, så ska gruvan miljöprövas.

– Och den prövningen ska ske mot ett antal lagar som bland annat reglerar fornlämningar och naturvärden. Ingen kan på allvar tro att det blir en öppen gruva på Österlen efter det, säger Jan Hultgren.

Tar lång tid

Han tror att det kan ta bortåt tio år innan sista ordet är sagt och det kommer ett slutgiltigt beslut om gruvbrytning.

– Enda sättet att få ett snabbt beslut är att bolaget drar sig ur, säger han.

– Vi kommer inte att ge oss. Våra medlemmar kommer att överklaga så långt det går och vi kommer att hjälpa dem.

Så här såg det ut när Hörbybor demonstrerade mot den planerade gruvdriften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mineraljakten i Skåne

Mer i ämnet