Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under den sista dagen i hovrätten ansåg åklagare Ingegerd Jigin att försvarsadvokaterna försökte förvanska bevis hon lagt fram. Hör hur parterna försökt vinna rättens övertygelse i klippet. Foto: Firas Razak/SVT

Lukttest och familjefoton – så hoppas parterna i ättiksfallet påverka hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade ”ättiksfallet” är nu slut. Rätten har fått lukta på ättika, kollat på familjefoton och lyssnat till nya experter. På så sätt hoppas parterna kunna påverka utfallet i den riktning de önskar.

I klippet berättar åklagare Ingegerd Jigin och försvarsadvokaterna Ebba Gerleman och Anders Elvingsson om hur de försökt övertyga hovrätten.

Lunds tingsrätt dömde föräldrarna till åtta års fängelse.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Åklagaren vill se ett längre straff, vilket hon yrkade på redan i tingsrätten.

– Jag vill inte begränsa hovrätten, men minst 10 år, sa åklagare Ingegerd Jigin under sitt slutanförande på onsdagen.

Hon menar att hon bevisat att föräldrarnas berättelser kring flickan inte stämmer. Det handlar bland annat om att flickan druckit ättikan själv, att hon har en hjärnskada och att hon varit en del av familjen på samma villkor som hennes syskon.

Försvaren: Saknas bevis för brott

Flickans företrädare vill också att det skadestånd som tingsrätten utdömde på cirka en miljon kronor ska höjas till över två miljoner kronor.

Föräldrarnas försvarare hoppas i sin tur att hovrätten ska fria föräldrarna. Försvarsadvokaterna Anders Elvingsson och Ebba Gerleman sågar i stort både domen och polisutredningen och menar att det finns stora brister i såväl förhören med flickan som brottsbeskrivningarna. Generellt menar de att det saknas konkreta bevis.

– En uppfattning om att ingen dricker ättika frivilligt räcker inte som bevis, säger Ebba Gerleman.

Åklagaren upprörd i rätten

Efter försvarsadvokaternas slutanförande på torsdagen ilsknade åklagaren som menar att de försökt förvanska uppgifter till. Bland annat vände hon sig mot advokaternas berättelse om att flickan inte alls ska ha uppfattats varit vanvårdad när hon kom till sjukhus. De menar att den uppgiften tillkom senare och att vårdpersonal kan ha påverkats av varandra.

– Det är som att påstå att kejsaren fortfarande har kläder på sig, det är helt absurt, kontrade åklagare Ingegerd Jigin.

Efter hovrättsförhandlingarna meddelade rätten att föräldrarna får stanna kvar i häkte och att domen kommer den 5 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet