Richard Johnsson, chef i peptilkemi, jobbar just nu för att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Foto: Johan Dernelius

Lundaföretaget utvecklar coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin mot coronaviruset håller just nu på att utvecklas på Medicon Village i Lund. Det kommer dock dröja månader eller år innan det finns på marknaden.
– I augusti eller september har vi en kandidat att gå vidare med, säger Richard Johnsson, chef i peptidkemi på Red Glead Discovery.

Lundaföretaget håller på att utveckla ett vaccin mot coronaviruset, på uppdrag av det norska forskningsbolaget Immunor. I labbet framställer de peptider, som är molekyler bestående av aminosyror. Peptiderna ska kunna ge en immun respons i kroppen mot coronaviruset.

Men utvecklingen av ett nytt vaccin är ingen snabb process. Ämnen ska modifieras och testas innan de går ut i allmänt bruk. Företaget har jobbat med framställningen i dryga två veckor, och processen tills att det finns ett färdigt coronavaccin väntas ta flera månader till.

– I augusti eller september har vi en kandidat att gå vidare med, men den är inte färdig för människor. Det kan ta månader eller år, säger Richard Johnsson, chef i peptidkemi på Red Glead Discovery.

Framtida skydd

Även om coronavaccinet kommer att ta tid att framställa ser Richard Johnsson ett långsiktigt syfte med utvecklingen.

– Epidemin kanske är över om ett par månader eller ett halvår, men viruset eller liknande virus kan komma tillbaka. Då är det bra att kunna ge ett vaccinationsskydd till befolkningen, säger Richard Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet