Lundaforskare undersöker jättebläckfisk

Uppdaterad
Publicerad

Två professorer från Lunds Universitet undersökte på onsdagen ögonen på en rekordstor bläckfisk i Wellington i Nya Zeeland.

Lundaforskarnas mätningar visade att ögonen som är stora som fotbollar sannolikt är de största som någonsin uppmätts.

Lundaforskarna Dan E. Nilsson och Eric Warrant, båda professorer vid institutionen för cell- och organismbiologi på Lunds universitet har till uppgift att mäta upp exakt hur stora ögonen är.

– Ögonen kan vara de största ögon som någonsin kommit i vetenskapens händer, säger Dan E. Nilsson som just nu befinner sig i Wellington där undersökningarna äger rum.

De båda lundaforskarna ska också ta prover från ögats näthinna och bläckfiskhjärnans synlober.

Det var i februari förra året som en Nya Zeeländsk yrkesfiskare fick en rekordstor fångst. I fiskarens nät fastnade en 450 kilo tung bläckfisk av arten kolossbläckfisk.

Bläckfisken har sedan dess förvarats nedfrusen på museet i Wellington. När nu bläckfisken tinas upp har forskare från hela världen rest dit för att delta i undersökningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.