Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt under Loreens framträdande på Mello i helgen stormade Lundadoktoranden och klimataktivisten David Alcer scenen. Hör honom berätta varför i klippet ovan. Foto: Firas Razak/SVT

Därför stormade doktoranden David Melloscenen

Uppdaterad
Publicerad

Under Melodifestivalens sista deltävling i lördags stormade en man scenen och höll upp ett plakat med klimataktivistiskt budskap. Mannen var David Alcer, en 27-årig doktorand på Lunds universitet.

– Jag kände att jag har ett ansvar som forskare att göra något, säger han.

Det var under lördagens deltävling i Malmö som David Alcer från klimataktivist-gruppen Återställ Våtmarker sprang in på scenen och avbröt Loreens framträdande. Han och två andra medlemmar från gruppen avlägsnades från arenan och polisen utreder nu om de gjort sig skyldiga till olaga intrång.

Uppmuntrad av kollegor

Till vardags doktorerar David Alcer vid Lunds universitet. Under måndagen var han tillbaka på universitetet och undervisade om solceller. Han säger att han bara fått positiva reaktioner från sina kollegor.

Klimatkrisen

– De har varit väldigt positiva till det, de är glada över att jag gjorde något, säger han.

Hur mycket gjorde du det som forskare och hur mycket gjorde du det som aktivist?

– Jag var nog mest aktivist i det läget, säger han.

Universitetet står inte bakom

Lunds universitet skriver i ett mejl att deras anställda har stor frihet att tycka och tänka vad man vill och att man som arbetsgivare inte lägger sig i vad de anställda gör som privatpersoner.

– Det är dock viktigt att understryka att Lunds universitet inte står bakom någon form av olagliga eller odemokratiska handlingar såsom sabotage, skriver Lunds universitet i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet