Prostitutionen skedde genom annonsering på nätet och ska ha dragit in över en miljon kronor. Foto: TT

Lurade kvinnor att sälja sex – två döms för trafficking i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms för att ha vilselett två kvinnor från Rumänien till att sälja sex i Malmö. Den ena, en 23-årig kvinna, döms till fängelse i tre år och nio månader för människohandel och den andra, en 27-årig man, döms för grovt koppleri till två års fängelse. Åtta män som köpt sex av kvinnorna döms till böter.

De två kvinnorna rekryterades för att sälja sex i Malmö och lovades de pengar som prostitutionen drog in. Kvinnorna fick ta emot upp till tio sexköpare om dagen men fick inte behålla pengarna. Enligt åklagaren kan det totalt ha handlat om över 3 000 sexköpare.

Sexhandeln har skett i Malmö och andra orter i Skåne och Småland.

Tre personer har stått inför rätta för människohandel alternativt grovt koppleri för att ha lurat och utnyttjat kvinnorna. En fjärde person åtalades för grovt koppleri.

Två av de åtalade frias. Det gäller en person som åtalats för att ha lånat ut sitt bankkonto och sin lägenhet samt en person som var åtalad för att ha satt in sin lön på den dömda kvinnans konto.

Tjänade en miljon

Tingsrätten skriver att det finns starka bevis som stöder kvinnornas berättelser och menar att den dömda kvinnan utnyttjat deras utsatta situation och vilselett dem för att förmå dem att prostituera sig.

Sexhandeln som pågick under perioden juni 2019 till maj 2020 ska ha dragit in över en miljon kronor. De båda dömda ska också betala skadestånd, den dömda kvinnan ska betala 350 000 kronor till de båda kvinnorna och den dömda mannen ska betala 40 000 kronor till en av kvinnorna. De utvisas också från Sverige efter att de avtjänat sina straff. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.