Foto: TT

Madsen: Kim Wall dog av kvävning

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen skyller Kim Walls död på ett tekniskt fel som skapade undertryck i ubåten.

Första dagen i rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall bestod av åklagarens sakframställan och det första förhöret av Peter Madsen.

– Det finns inget värre för en människa som mig. Det mest förfärliga minuterna i mitt liv, säger Madsen om hur Kim Wall dog.

Han nekar till att ha mördat henne.

Madsen ombeds förklara hur Kim Wall dog och han förklarar att klockan 23.05 var Wall vid liv. Madsen påstår att han startade olika motorer för att åka hem men uppger att något gick fel med en ventil. Han gick upp ur tornet och stängde luckan bakom sig och fortsätter förklara för rätten de tekniska omständigheterna kring det som sedan hände.

– När luckan stängs suger motorerna ut luften ur båten och en lucka sugs fast av undertryck.

Madsen hävdar att det var det undertrycket som kvävde Kim Wall och att han öppnade en säkerhetsventil för att få systemet att blåsa in luft. När han når Kim Wall lyckas han inte få upp henne i friska luften.

Säger sig varit medveten om tekniskt fel

Han säger att han i månader innan händelsen varit medveten om att det var något tekniskt problem med ubåten och att han därför är skyldig till oaktsamhet.

– Det har omkommit en journalist på Nautilus. Jag försöker få upp henne genom tornet, men det går inte, säger Madsen. Om jag hade kunnat hade jag gjort allt för att Kim överbord.

Skiftande förklaringar

Han får frågan om varför han lämnat så många förklaringar om orsaken till hennes död och säger att det var med hänsyn till Kim Walls anhöriga. Han gör en liknelse:

– Om du kör motorcykel, den ena överlever och den andra omkommer. Den upplevelse man har när man gjort sig skyldig till en annan människas död.

Det är svårt att fånga Madsens person, säger SVT Nyheters reporter Ylva Esping som varit på plats i rättsalen.

Han tar stor plats, avbryter och gör utvikningar. Han får inte tala helt fritt i rättssalen utan uppmanas svara på frågorna, men han svävar ut ibland och blir avbruten av åklagaren som försöker få tillbaka honom på spåret. Han verkar tycka om att prata om ubåten och de tekniska detlajerna.

Åklagaren har i förhöret har ofta tagit upp upp Madsens sexualitet. Madsen medger att han sett film på en kvinna som får halsen avskuren, en film som hittats genom att man återskapats en kopia av hans telefon.

Men på en fråga från åklagaren svarar han att han inte är sado-masochist.

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Foto: Johan Nilsson / TT

”Inte objektiv”

Tidigare i förhandlingarna har försvararen Betina Hald Engmark hävdat att åklagaren inte varit objektiv i sin sakframställan. Advokaten upprepar ”dödsorsak oklar” retoriskt när hon redogör för obduktionen.

Hon påminner rätten om vad som är viktigt när man ska värdera bevisningen. Det viktigaste är alla krav uppfylls, menar hon och att de är objektiva.

– Det är riktigt att Peter Madsen har kommit med olika förklaringar, säger advokaten, och att han vid ett tillfälle inte ville komma med ytterligare upplysningar, men hon tycker att åklagaren insinuerar.

Förhöret med Peter Madsen fortsätter på nästa rättegångsdag, onsdagen 21 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet