Malmö höjer beredskapen kring ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Tillströmningen av ensamkommande barn och unga fortsätter att vara stor. Nu gör den akuta bristen på lokaler att Malmö höjer från krisläge ett till krisläge två.

Inte sedan Tsunamin 2004 har Malmö gått in i krisläge två, så kallad ”allvarlig händelse”. Malmö stad ansvarar nu för drygt 1000 ensamkommande flyktingbarn och har skaffat tillfälliga boenden för dem runt om i Malmö.

Orsaken till höjningen är att registreringen av ensamkommande flyktingbarn som anländer till bland annat Malmö och Trelleborg går långsamt. De medarbetare som önskar ska därför kunna lånas ut till Migrationsverket för att hjälpa till.

”Hittills har vi lyckats hantera vårt ansvar vad gäller de ensamkommande barnen. Men situationen blir allt mer ansträngd, både vad gäller hanteringen av flyktingsituationen och vad gäller hanteringen av Malmö stads ordinarie uppdrag”, säger Jan-Inge Ahlfridh, stadsdirektör i Malmö stad i ett pressmeddelande.

Höjd beredskap

”Med anledning av den allvarliga händelse som flyktingsituationen utgör behöver vi anpassa vår organisation ytterligare. Därför väljer vi nu att höja nivån för vår krisledning och gå in i krisläge två”.

Malmö stad har tre olika nivåer av central krisledning; störning, allvarlig händelse och extraordinär händelse. Situationen kring ensamkommande flyktingbarn har nu gått från krisläge ett – störning – till krisläge två – allvarlig händelse.

Krisledningsgrupp

– I praktiken innebär detta att vi tillsätter en krisledningsgrupp som består av ett antal förvaltningschefer och som leds av stadsdirektören, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad. Hela Malmö stad samlar sina resurser på ett tydligare sätt och vi kan snabbare styra upp och besluta kring gemensamma åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer