Malmö – Polisen kallade ungdomar för blattajävlar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med oroligheterna i Rosengård i december kallade polisen ungdomarna för blattajävlar och apa. Och allt fastnade på polisens egen interna film. Nu väntar en anmälan.

Filmen spelades upp i Malmö tingsrätt på onsdagen som bevis mot en 21-åring som står åtalad för våldsamt upplopp i samband med händelserna på Rosengård.

Men på filmen hörs också polismännens interna prat i polisbussen om den misstänkte.

”Den lille apajäveln. Jag ska göra han steril när jag får tag på honom.”

”Ja han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen”, svarar en kollega.

Senare säger en polis:

”Jag håller med han gubben på Ica: ”ni är komna till fel kommun, blattajävlar'”.

Ulf Sempert, den högste polischefen i Malmö, är bestört över uttalandena.

– Det är bedrövligt! Det är ett oerhört stort bakslag för oss i arbetet att skapa förtroende för svensk polis. Särskilt hos ungdomarna i Rosengård, säger Ulf Sempert till Sydnytt.

Han menar att det handlar om enskilda individer som inte vet vad som gäller. Poliserna som fällt kommentarerna kommer inte längre att få jobba vid motsvarande insatser och de kommer även att anmälas.

– Det kan finnas delar uttalandena som är straffbara. Annars är det så att det ska skrivas en internanmälan för att det bryter mot vår interna policy, säger Ulf Sempert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.