Enligt Andy Roberts på Malmö stad ska kommunen nu prata med företaget MK Illumination om att flytta stängslet som stänger av området vid sjön i parken. Foto: SVT

Företaget slipper hyra – får även bidrag från Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbor är kritiska till att Slottsparken inte är öppen för invånarna under vintern.

– I nästan två månader kan vi inte leka i parken som vi brukar och det har inte med pandemin att göra utan att någon ska tjäna pengar på våra allmänna ytor, säger en småbarnsförälder som inte vill skylta med sitt namn.

Andy Roberts är avdelningschef för offentliga miljöer på gatukontoret i Malmö:

– Jag har förstått att malmöborna haft synpunkter på att det här företaget stängslar in området. Vi är ödmjuka inför att malmöborna känner att det här är en del av det rekreationsområde de rör sig i.

Ljusshow i Malmö

Beslutet att upplåta marken gratis togs i början av året för att skapa en utomhusaktivitet under pandemin, enligt Roberts.

Kommunen öppnar för att flytta stängsel

Enligt Andy Roberts ska kommunen nu prata med företaget MK Illumination om att flytta stängslet som stänger av området vid sjön i parken.

– Jag har gett direktiv om att inleda diskussioner med företaget om att dra in staketet så att man kan gå förbi. Nu går staketet ut i vattnet, säger avdelningschefen.

Gratis hyra plus bidrag

Enligt kommunens stadgar måste företag betala hyra för mark som kommunen upplåter, men inte om kommunen också ger bidrag till evenemanget.

Eftersom kommunens näringslivskontor skrivit ett avtal med företaget om att marknadsföra ljusshowen, räknas det som ett bidrag. Kommunen kan då låta företaget låna parken gratis.

– Syftet är att vi vill ha en upplevelse för malmöborna och besökarna till Malmö, säger Andy Roberts.

Företaget MK Illumination omsatte ifjol 57 miljoner kronor och redovisade en vinst på 14 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljusshow i Malmö

Mer i ämnet