Malmöbo misstänkt för äldrebedrägerier häktad

Publicerad

En 48-årig Malmöbo greps den 15 juli, misstänkt för äldrebedrägerier i Skåne och Halland. Enligt polisen ska den nu häktade mannen ha varit aktuell i flertalet bedrägeriutredningar under de senaste veckorna.

Malmöbon greps efter ett samarbete mellan polisregionerna syd och väst, och bedöms vara en del av ett större nätverk som tros ligga bakom ett stort antal åldringsbrott.

– Det hade ägt rum ett antal brott där vi hade indikationer på att det skulle kunna vara den här personen som låg bakom, säger Stefan Peijne, gruppchef på regionala brottssamordningen i region Syd.

Vad får er att misstänka att han är del av ett större nätverk?

– Att brottslighet med samma tillvägagångssätt har ägt rum på flera olika geografiska platser, i princip samtidigt, säger Stefan Peijne.

Mannen misstänks i nuläget för sammanlagt fem brott i södra Skåne och Halland.

Ökning under sommaren

Polisen gör skillnad på olika typer av bedrägerier. Ett vanligt upplägg är så kallade wishing-bedrägerier, där offret rings upp och ombeds legitimera sig med bank-id eller logga in på sin internetbank. Förövarna för därefter över pengar till sig själva via internet.

Därutöver finns så kallade fysiska wishing-bedrägerier, där offret först rings upp och sedan blir uppsökt av gärningspersonen som samlar in exempelvis bankkort.

– Den typen av brottslighet, har vi uppmärksammat en ökning av under sommaren. Den fysiska wishingen då, säger Stefan Peijne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer