Flera fönster gick sönder efter explosionen, som inträffade den 7 augusti. Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT

Malmöpolisen: ”Kriminella tar inte hänsyn till nationsgränser”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med den 22-årige mannen som nu anhållits i Malmö, misstänkt för sprängningen i Köpenhamn, är ett ytterligare exempel på svenskar som är inblandade i brott i Danmark.

– Vi har gott samarbete med dansk polis i allmänhet och Köpenhamnspolisen i synnerhet. Om brottslingar flyttar över gränsen så kan de vara säkra på att vi samarbetar med den danska polisen också, säger Nils Norling, polisens pressinformatör.

Ingen hänsyn till nationsgränser

Den 22-årige mannen greps i Malmö av svensk polis igår efter samarbete med dansk polis. Ett gripande som blev möjligt genom den regionala utredningsenheten.

Tidigare i somras greps även fem personer i Malmö efter en stor knarkrazzia som även ledde till att 31 personer greps i Danmark.

– Jag är inte säker på att nationsgränser är något man tar hänsyn till. Går det att tjäna pengar i ett annat land så blir det attraktivt att verka där som kriminella också.

Tätt samarbete leder till gripanden

Efter dubbelmordet på två svenskar utanför Köpenhamn i juni greps tre personer i Danmark. Även då var det ett tätt samarbete mellan svensk och dansk polis som ledde till gripandet.

Enligt Nils Norling arbetar man på att förbättra samarbetet ytterligare.

– Brottsligheten i hela Europa är inte knutet till ett land utan man arbetar över nationsgränser och det är något vi ständigt arbetar med också, för att förbättra samarbetet på åklagarnivå och polisnivå i Europa, säger Nils Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.