Svenska medborgare åtalas för explosioner i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska medborgare har åtalats för explosioner mot myndighetsbyggnader i Danmarks huvudstad Köpenhamn i augusti förra året. Brottet klassas som en terroristliknande handling.

Explosionen skedde den 6 augusti i fjol utanför Skattemyndigheten i Köpenhamn. Laddningen var placerad precis utanför huvudingången. Inga personer kom till skada men flera rutor krossades.

Nu åtalas två svenska medborgare, enligt 114a i den danska strafflagen, som behandlar terrorliknande handlingar, rapporter Danmarks public service-bolag DR.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

Transport från Öresundsbron

De två männen, 22 och 23 år gamla, nekar till brott. De åtalas för att ha transporterat bomben från Öresundsbron till Skattemyndighetens byggnad och sprängt den utanför.

Bomben orsakade omfattande skador på Skatteverkets byggnad och närliggande Nordhavn Station.

Danska åklagarmyndigheten anser att gärningen är en kränkning av den internationella konventionen mot bekämpning av terrorexplosioner och klassar den därför inom ramen för terrorlagstifningen.

Det innebär att de två männen kan få upp till 50 procent hårdare straff om de döms.

– Explosionen har skrämt personalen och resten av befolkningen och stört myndigheternas arbete. Lyckligtvis skadades ingen, men åklagaren anser att ärendet är så allvarligt att det är en terroristliknande handling och därför bör straffet höjas, säger justitieåklagaren Lise-Lotte Nilas.

Försvarsadvokaten förvånad

Polisen har tidigare meddelat att de inte utreder explosionen som ett terrorbrott.

Michael Juul Eriksen, en av männens försvarare, är förvånad över vändningen.

– Det finns ju några krav för att säga att något är en terrorliknande handling. Jag tror inte att det uppfylls, och jag kommer att hävda det i domstolen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

Mer i ämnet