Bilden på Terese Lago när hon läste sagor för barn till en av de volontärer som finns på Malmö centralstation har delats av tusentals. Foto: Matilda Niang / MigrationsverketVisa alla (3)
Visa alla (3)

Följ Malmös ”sagopolis” Terese Lago

Uppdaterad
Publicerad
De flesta har sett bilden på den sagoläsande polisen på Malmö Central. SVT Nyheter Skåne följde Terese Lago under en arbetsdag. ”Det är klart att man känner mycket för barnen”, säger hon.

Under september månad kom det 1 364 asylsökande flyktingar till Malmö.
Flyktingströmmen betraktas som en särskild nationell händelse och för polisen innebär det att det tar extra mycket resurser i anspråk.

– Jag tror att de flesta är ganska överrumplade. Jag träffade en svensk familj som hade varit borta en vecka på semester och kom hem hit på centralen. De var helt chockade, de undrade vad det var som hade hänt? För allt hände ju på bara några dagar. Det är ju en arbetsuppgift som ingen är van vid, säger Malmöpolisen Terese Lago.

Den här dagen har hon i uppdrag att hjälpa flyktingar och eventuellt ingripa i fall det skulle behövas på Malmö Centralstation.

Kroppspråket räcker långt

– Det ställer ju empatin och medmänskligheten på sin spets. Vi måste ju följa lagarna, flyktingarna måste ju registrera sig och vissa vill inte registrera sig och samtidigt vet man ju vad de har varit med om, så man vill inte gå på dem för hårt. Men lagen måste ju följas, säger Terese Lago.

Det är många som verkar vilja komma fram och fråga polisen, men de backar ofta på grund av språket.

– Jag önskar verkligen att jag talade arabiska, säger hon.

När språkkunskaperna inte räcker till får det bli ett leende eller en hjälpande hand i stället.

Groupies en del av jobbet

Många av flyktingarna vill fotografera polisen och även låta sig fotograferas tillsammans med polisen. Mobilkamerafotografering har blivit en del av polisens vardag.

Den här dagen kommer det fram ett par flyktingar från Syrien och vill ta en groupie med Terese, som i mån av tid ställer upp på det.

– Det är ju positivt att de vill fotograferas med oss. Det är ju positivt för det betyder ju att de inte är rädda för oss, säger Terese Lago.

Hon vandrar vidare ner till cykelgaraget där frivilliga har samlat in kläder och hygienartiklar till flyktingarna.

Viktigt att möta barnen

Bland inlämnade kläder, skor och leksaker, träffar Terese Lago en liten flicka från Albanien. Terese sätter sig på knä, försöker få kontakt, småpratar lite och visar flickan olika barnböcker.

Till slut fastnar bådas intresse på en bok om Lejonkungen.

– Det är klart att man känner mycket för barnen, särskilt när man har barn själv. Man får vara professionell och visa sin mänskliga sida så gott det går. Det är många arbetsuppgifter som ingår i polisens register. Att ta kontakt och skapa trygghet och att försöka närma sig barnen, det ingår också i våra arbetsuppgifter, även om alla kanske inte tycker det, säger Terese Lago.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet