En anmälan av Bladins International School i Malmö ledde till en utredning av Skolinspektionen. Foto: Nellie Erberth

Malmöskola frias från misstankar om att anta efter begåvning

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen friar Bladins Internationel School i Malmö efter att en rektor på en annan skola slagit larm om att skolan väljer ut sina elever efter egna kriterier i ett frågeformulär.

Som SVT Nyheter Skåne tidigare har rapporterat skickar Bladins International School ut ett formulär till föregående skola när en elev ansöker om att få börja där. Formuläret ställer frågor om elevens begåvning, punktlighet, mognad och sociala kompetens.

När en annan skola fick formuläret med frågor om en tidigare elev ledde det till en anmälan hos Skolinspektionen.

Tillbakavisar kritiken

Enligt Bladins finns inget krav på att formuläret ska vara ifyllt för att skolan ska gå vidare med en elev i antagningsprocessen. De menar också att det inte heller är ett krav att formuläret är ifyllt innan eleven börjar på skolan.

Frias av Skolinspektionen

Efter att ha utrett ärendet menar Skolinspektionen att det inte finns några uppgifter där det framgår att någon elev inte har blivit erbjuden en plats vid skolan med anledning av uppgifter som lämnats genom formuläret. Bladins International school frias därför från misstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.