Foto: Johan Nilsson/TT

Många förortsbor är rädda för att gå ut

Uppdaterad
Publicerad

I södra Malmö och i Botkyrka uppger nästan hälften att de känner sig otrygga när de vistas ute i det egna bostadsområdet på kvällen. Det är betydligt fler än i andra delar av landet. I vissa förorter väljer många att inte ens gå ut på grund av otryggheten.

För första gången har Polisen låtit Brottsförebyggande rådet (Brå) kartlagt befolkningens oro för brottslighet och förtroendet för polis och rättsväsende på lokal nivå.

Resultatet visar att det finns stora skillnader, inte bara för den upplevda egna säkerheten utan också för hur orolig man är för brottsligheten i samhället i stort.

Allra minst trygga känner sig invånarna i polisområde Södra Malmö, där exempelvis Nydala, Lindängen och Rosengård ingår. Där uppger 48 procent att de upplever otrygghet vid utevistelse sent på kvällen i det egna bostadsområdet. På grund av detta väljer många att inte ens gå ut, visar undersökningen. I norra Malmö är motsvarande siffra 36 procent och i Lund är det 22 procent av invånarna som känner sig otrygga kvällstid.

Många oroliga

Liknande skillnader finns i Göteborg och Stockholm.

– Det är ju naturligtvis verkligen inte bra eftersom det innebär en illavarslande inskränkning, säger Mats Löfving, chef för den nationella operativa avdelningen vid Polisen.

Undersökningen visar också att människors oro för brottsligheten i samhället oftast är betydligt större än oron för den personliga säkerheten i det egna bostadsområdet.

I Ystad oroar man sig allra mest. Där uttrycker nästan sex av tio, 58 procent, en sådan oro. Detta trots att risken att bli utsatt för brott i Ystad är betydligt mindre än i många andra områden.

Tanken med undersökningen är att de lokala resultaten ska gå till respektive polisområde. Tillsammans med medborgarsamtal, de lokala polisernas uppfattning samt den underrättelsebild som finns av området, ska uppgifterna underlätta för polisen att prioritera i ett visst område.

I den årliga Nationella trygghetsundersökningen (NTU) svarar drygt 12 000 personer på frågor om utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet. Undersökningen genomförs av Brottsförebyggande rådet (Brå).

I NTU Lokal har polisen – för första gången – låtit Brå göra en parallell undersökning där invånare i åldrarna 16–84 år i respektive polisområde har svarat på frågor om utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet.

Till skillnad från nationella undersökningen, som görs med hjälp av telefonintervjuer, genomförs NTU Lokal med hjälp av pappers- och webbenkäter. Resultaten från de båda undersökningar kan därför inte jämföras med varandra.

Källa: Brottsförebyggande rådet och Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.