Boende på von Lingens väg i Malmö vid det eldhärjade garaget. Foto: Hans LarssonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Många upprörda efter garagebränderna

Uppdaterad
Publicerad

Två garagebränder i samma område – inom loppet av två dygn. Stämningen är irriterad framför det eldhärjade garaget på von Lingens väg i Malmö. Både med anledning av de förstörda bilarna, men även över att boende blev av med vatten, el och internet.

Boende i stora skaror väntar framför avspärrningarna för att få veta hur illa brända deras bilar är. Andra undrar när ström, vatten och bredband ska vara tillbaka igen i området.   

– Min bil står precis innanför ingången men jag har inte fått komma in och titta än, säger Victor Kudsieh, en av många i vimlet.

Han fortsätter:

– Jag har bott här i nästan 30 år, det har varit väldigt lugnt hela tiden. Aldrig att det hänt något liknande. I förrgår brann det i grannföreningens garage, och igår var det alltså vår tur.

Känner du dig trygg att bo här?

– Inte nu längre...

Foto: Hans Larsson

Stor påverkan i lägenheterna

Såväl vatten och ström som internet slogs ut efter branden.

– Det här handlar inte om bilar eller andra materiella ting, det handlar om oss som bor här. Vi kan inte fortsätta leva så här, det är dags för politikerna att agera, säger Sahin ”Seiko” Sali.

– Något måste hända. Jag har bott här i över 20 år och vägrar gå runt och vara rädd. Men självklart påverkar detta mig och min familj. Många av grannarna här pratar redan om att flytta, säger han.

LÄS MER: Över 100 bilar förstörda i brand i garage

LÄS MER: Ytterligare en garagebrand – i samma område

Foto: Hans Larsson

Kastat brinnande föremål

Garaget och de omkringliggande bostadsrätterna förvaltas av HSB, vars representant på plats har fullt upp med att bemöta de boende.

– Vi försöker så gott vi kan att organisera upp här och lugna ner människorna, säger fastighetsförvaltaren Ivan Morovic.

Enligt honom tycks branden ha startat genom att någon kastat ner brinnande föremål genom en brandkupol i markplan.

– Vi har tittat på bilderna från övervakningskamerorna men de är alldeles för mörka. Det går inte att se vilka personer som varit nere i garaget, berättar Ivan Morovic.

Samtliga underjordiska garage i området genomgår just nu en upprustning, med utökad belysning och nya bevakningskameror.

– Tragiskt nog har man valt ut just detta garage, där arbetena ännu inte kommit igång. Därför var det lite mörkare därinne, och sådant lockar ju till sig brottslighet. Men planen är alltså att rusta upp alla garage så att sådant här inte händer i framtiden, säger Ivan Morovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer