Foto: Privat/Scanpix

Mangs erkänner mord på Trez West Persson

Uppdaterad
Publicerad

Efter två och ett halvt års förnekanden erkänner nu seriemördaren Peter Mangs ett av de två mord han dömts för.

Peter Mangs erkänner nu att han mördat Trez West Persson. Mordet skedde i oktober 2009, när Trez West Persson sköts till döds i en bil på Västra Skrävlinge Kyrkoväg. En manlig bekant till henne som också befann sig i bilen skadades svårt.

– Det var jag och bara jag som sköt mot Trez, säger Mangs till Sydsvenskan.

Rättegången mot Mangs

Tidningen har besökt Mangs på anstalten Kumla, där han vistats sedan livstidsdomen mot honom vann laga kraft tidigare i sommar.

”Straffande hämnare på jakt”

Peter Mangs erkänner därmed ett av de två mord som han tidigare dömts för efter att ha nekat i två- och ett halvt år. Han säger att han såg sig som en ”straffande hämnare på jakt” och att han i Ögårdsparken i Västra Skrävlingen, där mordet skedde, såg ett tillfälle att döda utan att bli upptäckt.

– Det var jakt! Dyker det upp ett tillfälle som är rätt, som uppfyller tillräckligt många kriterier, så var tanken att det skulle ske, ja, säger han.

Av den intervju som Sydsvenskan gjort med Peter Mangs, framgår att han ser på sig själv som en slags revolutionär och att våld och mord är ett sätt att göra uppror mot vad Peter Mangs upplever vara en felaktig världsordning.

– Jag gjorde fel av rätt skäl, säger han om mordet i Ögårdsparken.

I intervjun med Sydsvenskan säger han samtidigt att han beklagar det mänskliga lidande han orsakat.

– Jag beklagar allt mänskligt lidande.

Hur hanterar du då att du dödat?

– Det var för svårt att hantera själv. Man kan inte ta lätt på att folk har dött.

Viktigt för de anhöriga

Åklagaren under rättegången mot Mangs, Solveig Wollstad, tror att erkännandet kan vara viktigt för de drabbade men att det krävs mer för att en utredning ska tas upp på nytt.

– Det som gör att man kan ta upp en process efter att den har vunnit laga kraft är om det tillkommer nya omständigheter som inte har varit kända innan. Det krävs mer än att han skulle ha erkänt det har han gjort tidigare, säger Solveig Wollstad, till Sydsvenskan.

Tidigare överåklagaren Sven Erik Alhem, tror inte heller att Mangs erkännande kommer att få någon juridisk betydelse:

– Processuellt har det liten betydelse. Han är dömd och säkert dömd kan man säga, eftersom det har prövats i flera instanser, säger Alhem till SVT.

Erkännandet från Peter Mangs gäller ett mord som han dömts för, mot sitt nekande. Om han även skulle börja erkänna brott som domstolen frikänt honom från är det långt ifrån säkert att det räcker för resning.

– Det är väldigt sällsynt att resning till nackdel för den dömde beviljas, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Advokaten: Har ”erkänt” förr

Advokat Jesper Montan, en av de två offentliga försvarare som fört Peter Mangs talan i tingsrätt och hovrätt vill inte kommentera. men uttrycker viss förvåning över det stora genomslag som nyheten fått.

– Jag tycker kanske inte att det har det nyhetsvärde det har fått. Men det är min högst personliga åsikt, säger Montan och påminner om att det redan i förundersökningen förekommer uppgifter om flera personer som Mangs ska ha ”erkänt” för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet