Mangs kräver ny vapenundersökning

Publicerad

Den morddömde Peter Mangs försvarare vill att undersökningen av hans vapen görs om.

Den för mord och mordförsök dömde Peter Mangs försvarare vill att förundersökningen i brottmålet återupptas inför en slutgiltig förhandling i Högsta domstolen (HD).

Mangs har överklagat sin livstidsdom från hovrätten till HD.

Rättegången mot Mangs

De två advokaterna misstror resultaten av de kriminaltekniska undersökningarna av Mangs skjutvapen som enligt både tingsrätten och hovrätten användes vid en rad skottlossningar i Malmö 2009 och 2010.

Försvaret begär att undersökningarna av vapnen, patronhylsor och kulor görs om hos SKL,  men att det ska göras av två tekniker som inte deltog i de tidigare vapentekniska undersökningarna. Den tekniska bevisningen var avgörande för de fällande domarna i både tingsrätten och hovrätten.

I överklagandet kräver Peter Mangs att bli helt frikänd från de två mord och åtta mordförsök han dömts för. HD har ännu inte beviljat något prövningstillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet