Manifestationen i Stockholm fick upplösas eftersom fler än åtta personer deltog. Foto: Ninni Mikael, SVT

Manifestation mot coronarestriktioner i Malmö i helgen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag planeras en manifestation mot coronarestriktioner i Malmö. Arrangörerna saknar tillstånd och polisen säger att de kommer att avbryta manifestationen om det blir för trångt på platsen.

– Vi kommer att ha gott om folk i tjänst för att se om det kan genomföras på ett lugnt och säkert sätt, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

Manifestationen ska hållas i flera städer runt om i världen samtidigt, enligt arrangörerna. I Sverige planeras den i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Enligt ett inlägg på sociala medier vill de belysa vissa frågor och statistik om pandemins effekter som de menar att politiker och media har framställt felaktigt.

Grundlagar och yttrandefrihet

I deras inlägg skriver de:

”Den senaste tiden har regeringen valt att utforma allt hårdare restriktioner som går emot Sveriges grundlagar och befolkningens rörelse & yttrandefrihet. Något som vi menar att det finns varken belägg för att göra eller egentliga möjligheter att kunna utföra eftersom vi har grundlagar som även politiker måste följa”.

Manifestationen får genomföras

I evenemanget för manifestationen har flera hundra personer visat intresse. Om manifestationen genomförs på ett smittsäkert sätt, med max åtta personer, kommer polisen att tillåta den. Om gränsen överskrids och det blir för trångt kommer de att upphäva den.

– Vi hoppas att det kommer genomföras på ett smittsäkert sätt, annars kommer vi att bryta upp den. Vi har haft en bra dialog med arrangörerna så de vet vad som gäller, säger Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.