– En p-bot är givetvis inte hela världen, det här är en principfråga, säger Mårten Bernstad. Foto: Bernard Mikulic

Mårtens p-bot ströks: ”Jag ska rama in brevet”

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Parkering Malmö strök den p-bot som Mårten Bernstad fick då han slog fel siffra när han skulle parkera på gatan utanför sjukhuset efter att han lämnat sin sjuka dotter på akuten.

– Ja, det gjorde de. Det var verkligen speciellt. Jag ska rama in brevet som jag fick! säger Mårten Bernstad till SVT Nyheter Skåne.

Parkering Malmö skriver i ett mejl till SVT att de är noga med att följa de lagar som gäller för likabehandlingspincipen och hänvisar till ”nödfallsliknande omständigheter”, vilket de anser coronasituationen utgör i det här fallet och kunde därför annullera kontrollavgiften.

”Det är inte förarens subjektiva uppfattning som är avgörande, utan de objektiva omständigheterna i det enskilda fallet”, skriver Magnus Andersson, vice VD Parkering Malmö.

Fick en bot utanför akuten

Det var i november förra året som Mårten Bernstad körde in sin sjuka dotter till akuten vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Efter att ha lämnat sin 16-åriga dotter i väntrummet, skyndade Mårten Bernstad ut för att betala parkeringen på gatan utanför. I stressen råkade han trycka en nia istället för en tvåa i bilens registreringsnummer och fick då en p-bot på 800 kronor efter sjukhusbesöket.

När han sedan kontaktade Parkering Malmö för att bestrida p-boten, försäkrade bolaget att avgiften skulle annulleras om Mårten Bernstad skickade in ett intyg från akuten. Men bolaget godkände först inte intyget från akuten och menade att intyget inte var något ”akutintyg”.

Pandemin påverkade

”I Mårten Bernstads fall hade vi fått in ett besöksintyg, som visar att han varit på akuten, men som inte ger information om anledningen. På intyget var det antecknat att besöket på akuten var slut en timma innan kontrollavgiften utfärdades”, uppger vd Magnus Andersson och fortsätter:

”Den extrema situation som sjukvården befinner sig i pga covid-19, påverkade vårt beslut om att annullera Mårtens kontrollavgift. För att inte belasta sjukvården godtog vi det besöksintyg som Mårten lämnade in.”

Mårtens historia om p-boten blev snabbt en omtalad nyhet. Se reportaget här:

Slapp betala boten

Efter att bolaget ändrat uppfattning gällande boten, fick Mårten Bernstad för en tid sedan det glädjande beskedet.

– Det här besöket slutade med att min dotter fick medicin och blev frisk och min p-bot ströks. Allt blev väldigt bra!

Han är nöjd över att p-boten ogiltigförklarades men ifrågasätter samtidigt parkeringsbolagets snabba bötfällningar.

– Ja, jag tror att de här parkeringsapparna föder p-bolagen med information om när parkeringstider går ut vilket gör att de kan vara extra snabba med att bötfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.