Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Danielsson har under de senaste åren ansvarat för underlaget på prestigefyllda Falsterbo Horse Show. Foto: Johan Dernelius

Mats krattar mattan på prestigetävlingen Falsterbo Horse Show

Uppdaterad
Publicerad

Den här helgen samlas hästentusiaster från hela världen på Näset i Skåne. På Falsterbo Horse Show är det viktigt att varenda sandkorn ligger rätt.

Innan varje moment inleds på arenan har underlaget noggrant preparerats av experten på ridunderlag, Mats Danielsson och hans fyra medarbetare. Inget får gå fel och såväl häst som ryttare ska känna att de kan ge 100 procent framför tv-kamerorna.

– Sanden ska vara helt rätt. Den får inte vara för fast. Den ska inte ge djupa spår och inte för hård. Det är en mix av sand, vatten och maskiner som bearbetar den, säger Mats Danielsson.

Svensk sand

Sanden som används är svensk och kommer från ett sandföretag vid sjön Vättern och som sedan är uppblandad med växtfiber.

– När det är dags för tävling kan jag se på underlaget hur hästen har trampat och om vi har lyckats få till en perfekt blandning, säger Mats Danielsson.

SVT sänder delar av Falsterbo Horse Show, 14-16 juli i SVT1 och Play.

Sanden på ridbanorna är specialbeställd från ett företag i mellansverige och får inte vara för torr eller blött. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.