Max IV planerar att bygga ut

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsanläggningen Max IV i Lund planerar redan för att bygga ut, rapporterar P4 Malmöhus.

Forskningsanläggningen Max IV i Lund som byggs för avancerad internationell forskning inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi och nanoteknologi är fortfarande under uppbyggnad. Trots det planerar man redan att bygga ut, rapporterar P4 Malmöhus.

Ansöker om pengar

Max IV-labbet ansöker om 20 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergstiftelsen till en förstudie om en framtida utbyggnad med en frielektronlaser, skriver tidningen Ny Teknik. En sådan förstudie beräknas ta två år och ska undersöka det vetenskapliga behovet, kostnaden och eventuell tidsplan för bygget.

Byggs bredvid EES

Max IV är en synkrotronljuskälla där forskare kan undersöka olika materials molekylära strukturer med hjälp av så kallat synkrotronljus. Labbet byggs intill den blivande och långt större europeiska forskningsanläggningen EES i norra Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MAX IV

Mer i ämnet