Något kramkalas väntas det inte bli på årets studentutspring i Skåne. På Malmös gymnasier får bara två anhöriga uppvakta varje student. Foto: Janerik Henriksson/TT

Max två anhöriga per student i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Max två anhöriga per gymnasieelev får komma på studentavslutningarna på Malmös gymnasieskolor i år och i de flesta fall är inga anhöriga alls tillåtna på Malmös grundskoleavslutningar.

Det framgick av Malmö stads pressträff på torsdagen med anledning av spridningen av covid-19.

Totalt tar drygt 1 700 elever studenten från Malmös kommunala gymnasieskolor i år. De senaste veckorna har skolorna tagit fram upplägg för studentavslutningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för avslutningsceremonier.

Coronavirus i Skåne

Alla planer har också prövats ur smittskyddssynpunkt och kommunen har även samrått med polisen.

Två per student

Det som gäller är att enbart de närmast anhöriga får delta vid studentavslutningarna. För de flesta gymnasieskolor handlar det om två anhöriga som får närvara per elev.

Därutöver förlängs tidsutrymmet för utspringen i flera fall. På några av Malmö stads större gymnasieskolor sker utspringen över två dagar.

På Malmös grundskolor kommer skolavslutningarna att hållas utomhus eller i skolans egna lokaler. Flera skolor kommer även att erbjuda vårdnadshavare att ta del av skolavslutningen digitalt.

Inte som vanligt

– Vi gör allt vad vi kan för att avslutningen ska bli en positiv upplevelse även för de som tar studenten 2020, men det kommer inte bli som vanligt. Men med uppläggen skolorna nu har tagit fram får våra elever ändå ett värdigt avslut på sin skoltid, sa Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör, på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet