Niclas Carlén, vd Malmö FF, och Joel Sandborg, klubbdirektör Helsingborgs IF, berättar om hur coronapandemin påverkar de två skånska herrallsvenska klubbarna i klippet ovan. Foto: Lucas Sjögren/SVT

MFF och HIF drabbas hårt ekonomiskt av coronapandemin

Publicerad

Coronapandemin slår hårt mot samhället ekonomiskt och idrotten är inget undantag. För de två herrallsvenska fotbollsklubbarna i Skåne har coronapandemin inneburit stora intäktsförluster. Om publiken inte får återvända till arenorna snart kan det bli ännu värre.

För Malmö FF kan coronapandemin i värsta fall komma att innebära uteblivna intäkter på ungefär 100 miljoner kronor. Något som skulle kunna ge ett minusresultat på cirka 50 miljoner.

– Vi vill fortsätta att vara bäst i Sverige och etablerade i Europa. Stort bortfall av intäkter skapar sämre förutsättningar. Samtidigt är vi den klubben i Sverige med bäst förutsättningar att klara pandemin, säger Niclas Carlnén, vd för Malmö FF.

Coronavirus i Skåne

Kritiskt läge för HIF

För Helsingborgs IF är läget mer prekärt. Redan innan corona hade klubben stora ekonomiska problem.

– Vi genomgick ett stålbad 2019. Redan inför årets säsong hade vi en väldigt slimmad organisation. Så vi har inga stora delar att skära i, säger Joel Sandborg, klubbdirektör i Helsingborgs IF.

Publikintäkter räcker inte

En stor del av de förlorade intäkterna för de bägge klubbarna beror på att det inte får vara någon publik på matcherna.

– Även om vi skulle få tillbaka publiken på arenan så skulle det inte vara tillräckligt för att på egen hand säkerställa klubbens ekonomi. Vi behöver extern hjälp för att överleva, säger Joel Sandborg, HIF:s klubbdirektör.

För att spara pengar har Malmö FF permitterat stora delar av kontorspersonalen. Spelare och ledare har gått med på lönesänkning. Helsingborgs IF har också permitterat, även spelare och ledare. Dessutom har klubben sagt upp en del medarbetare.

Betydande supporterengagemang

Men trots den svåra tiden vill bägge klubbarna belysa det engagemang och den kärlek man känt från sina supportar.

– Våra fans har samlat in pengar. De har också gett klubben energi genom sin enorma stöttning, säger Joel Sandborg, HIF.

– Utan det stora engagemanget från våra supportar tror jag att det skulle ha blivit en mycket större förlust ekonomiskt än vad det blir nu, säger Niclas Carlnén, MFF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet