Militärpräst tar över konfliktförsamlingen i Skanör-Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha arbetat i krigshärdar som Mali, Afghanistan och Kosovo blir militärprästen Jerker Schmidts nästa uppgift att ta sig an Skanör-Falsterbo församling. Den 17 januari tillträdde han tjänsten som tillförordnad kyrkoherde i den krisande församlingen som riskerar att läggas ner.

Skanör-Falsterbo församling har en lång historia av konflikter som sträcker sig till 2007 och som bland annat handlat om dålig arbetsmiljö, uppsägningar och vitesförelägganden.

Sedan konflikterna startade har församlingen haft tio kyrkoherdar som kommit och gått. Jerker Schmidt blir nu den elfte kyrkoherden som tillträder.

– Min uppgift är att lyssna och försöka ta in och lära mig utav situationen. Men sen handlar det också om att lyfta det som är gott och bra, säger han.

Tidigare militärpräst

Jerker Schmidt har under de senaste tio åren arbetat som garnisonspastor vid Försvarsmakten i Göteborg. Erfarenheterna från den tiden är något som han tar med sig när nu när han går in i rollen som tillförordnad kyrkoherde.

– Jag har under nästan tio års tid i Försvarsmakten fått träna mig på att utöva ledarskap i väldigt komplicerade och komplexa situationer. Och att hjälpa och stödja den verksamhet som finns och hjälpa människor i sina olika medarbetarroller,  säger Jerker Schmidt.

Jerker Schmidt är även förtroendevald kyrkopolitiker för partiet Borgerligt alternativ i Göteborg och han är politiskt aktiv inom Moderaterna i Göteborg.

Hör militärprästen berätta om sin nya roll som kyrkoherde klippet ovan.

Beslut om upplösning

I november förra året föreslog biskopen Johan Tyrberg att Skanör-Falsterbo församling ska upplösas och slås samman med Höllviken. Ett beslut ska fattas av Lunds stift den 23 mars.

– Vi från stiftskansliet och biskopens sida har sedan 2008 vid flertalet tillfällen försökt hjälpa församlingen, sa Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift, i november till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.