Tullen hittade bland annat ett skarpt pansarskott när man gjorde husrannsakan i en lägenhet i Malmö. Foto: Tullverket

Skarpt pansarskott och automatkarbin hittades vid tillslag i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 18-åring och två 24-åringar åtalas för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, sedan tullen hittat bland annat pansarskott och en automatkarbin i samband med en narkotikarazzia i en lägenhet i Malmö.

I slutet av januari lämnades ett paket med cannabis över till en misstänkt person i Arlöv. Paketet kom från USA och hämtades av en annan person som körde vidare till en adress i centrala Malmö. Tullens spanare följde hela hanteringen.

”Riskerar eskalera”

Några dagar senare genomfördes en husrannsakan på adressen där en 24-årig kvinna bor. Vid razzian hittades stora mängder narkotika, ammunition, ett skarpt pansarskott, en automatkarbin, en pistol och en termosbomb. Kvinnan och en då 17-årig pojke som befann sig i lägenheten greps omedelbart. Ytterligare en 24-åring finns med i åtalet.

– Det är riktigt illavarslande att vi hittar så tunga vapen som pansarskott, automatkarbiner och termosbomber när vi slår till mot misstänkta narkotikasmugglare, säger Erik Friberg som är chef på tullkriminalen i södra Sverige.

– Jag tycker det är synnerligen allvarligt när ungdomar har tillgång till skarpa militära vapen. Det riskerar att ytterligare eskalera den allvarliga situation som vi redan befinner oss i med skjutningar och sprängningar runt om i landet.

Narkotika för miljoner

Alla tre åtalade nekar till brott, men Tullverkets laboratorium och Nationellt forensiskt centrum har dock hittat både DNA och fingeravtryck som går att koppla till de misstänkta.

Pansarskottet och automatkarbinen är tillverkade i forna Jugoslavien. Termosbomben innehöll spikar, skruvar och cirka 152 gram svartkrut. I lägenheten fanns också 2,6 kilo kokain, 4,8 kilo cannabisharts och 1,1 kilo cannabis. Narkotikan i lägenheten uppskattas vara värt 3,2 miljoner kronor på gatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.