Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är billigare att ansluta havsvind i söder än att transportera ännu mer från norr, säger Ulrik Stridbæk, chef för energiekonomi vid Ørsted. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Ørsted

Miljardsatsningar för billigare el i Sydsverige är hotade

Uppdaterad
Publicerad

Sydsverige riskerar att få onödigt höga elpriser i flera år. Det menar vindkraftsföretag som planerat enorma satsningar utanför Sydsveriges kuster. Detta efter att den nya regeringen ändrat spelreglerna för den havsbaserade vindkraften.

Sju stora vindkraftsparker till havs utanför södra Sveriges kuster väntar på tillstånd från regeringen. Tidöavtalet mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna innebär att planerna kan försenas eller skrotas, enligt vindkraftsföretagen.

– Vi hoppas vi kan hitta en bra lösning med den nya regeringen, säger Ulrik Stridbæk, chef för energiekonomi vid Ørsted.

Elpriserna i Skåne

Ørsted är världsledande och har danska staten som majoritetsägare. De har byggt vindkraftparker till havs i drygt 30 år. Företaget har byggt stora vindkraftsparker utanför bland annat Storbritannien, Nederländerna och Taiwan.

Större än Barsebäck

Ørsted vill bygga en havsvindpark drygt två mil söder om Ystad och koppla parken till elnätet i Skåne. Om regeringen 2023 säger ja till planerna kan vindkraftsparken leverera el till Skåne sex år senare, enligt företaget.

– Vår havsvindpark kan producera motsvarande hälften av Skånes elförbrukning på ett år, säger Ulrik Stridbæk.

Han tillägger att parken kommer att ha större kapacitet än Barsbäcks två, numera stängda reaktorer, tillsammans och elpriserna kommer därmed sjunka. Energiforskare vid Lunds universitet säger att vindkraft är den snabbaste medicinen för att få ner elpriserna.

Svenska kraftnät skulle bygga

Regeringen och Sverigedemokraterna enades om att svenska staten inte ska stå för anslutningar av havsvindkraft till det svenska elnätet. Svenska kraftnät fick av den tidigare regeringen i uppdrag att bygga ut det så kallade transmissionsnätet till havs, men spelreglerna har ändrats.

Anslutningen till elnätet står för 25-30 procent av investeringen, enligt Ulrik Stridbæk. Nu måste Ørsted räkna på vad det betyder för planerna och hur elen ska nå Skåne.

”Billigare att ansluta havsvind”

Enligt Ørsted skulle Sverige tjäna på att lösa frågan om anslutningarna till elnätet.

– Det är helt enkelt billigare att ansluta havsvind i söder än att transportera ännu mer från norr, säger Ulrik Stridbæk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet