Smugglingen går under benämningen ”myrtrafiken”. Det handlar om personer som upprepade gånger åker över sundet med fyllda personbilar, i vissa fall hundratals gånger per år. Bilden är från ett beslag i Malmö. Foto: Tullen

Tullen kämpar mot ”myrtrafik” över Öresund

Publicerad

Miljontals liter öl, vin och sprit har under de senaste tre åren smugglats in i Sverige över Öresund. Det visar en ny sammanställning från Tullverket. I de ärenden som tullen utrett, motsvarar den insmugglade alkoholen 280 000 liter starksprit.

– Det handlar inte om enstaka personer som åker över Öresund för att ta med sig några flak öl. Det är organiserad brottslighet, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket. 

– Just nu arbetar vi aktivt med att lagföra ett 50-tal nätverk som smugglat stora mängder alkohol från Tyskland till Sverige, säger Lindvall i ett pressmeddelande. 

Upprepade gånger

Smugglingen går under benämningen ”myrtrafiken”. Det handlar om personer som upprepade gånger åker över sundet med fyllda personbilar, i vissa fall hundratals gånger per år. 

Alkoholen sprids över hela landet, och ofta hamnar den till slut hos ungdomar. Ibland byter smugglarna bil för att inte dra till sig tullens uppmärksamhet. 

Tolv har dömts

Hittills har tolv smugglare dömts, och flera har fått långa fängelsestraff.  

De dömda har krävts på sammanlagt tre miljoner från staten för det de tjänat på smugglingen. Samtidigt har staten gått miste om 57 miljoner kronor i punktskatter.

– Man ska vara medveten om att man gynnar organiserad brottslighet genom att köpa alkohol från de här smugglarna. Många av dem uppbär dessutom ersättning från Försäkringskassan samtidigt som de tjänar stora pengar på smugglingen, säger Oscar Lindvall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.