På morgonen den 10 januari knivskadades en lärare och en elev på NTI-gymnasiet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Misstänkt 16-åring fortsatt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Häktningstiden för den 16-åring som misstänks för två mordförsök på en skola i Kristianstad förlängs. Det beskedet kom från Kristianstads tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Det var första skoldagen efter jullovet som en elev och en lärare knivskadades på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Flera elever har berättat hur gärningsmannen kom in i klassrummet med någon form av mask eller munskydd på sig och spelade hög musik på en högtalare. Därefter ska han ha knivhuggit först läraren och sedan en elev.

Den 13 januari häktades en 16-åring på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Hans inställning i samband med häktningsförhandlingarna då var att han nekade till mordförsök, men erkände sig skyldig till grov misshandel.

– Han är djupt ångerfull för det som han har gjort, sa 16-åringens försvarare Björn Attnarsson under häktningsförhandlingen.

Förlängd tid i häktet

Nu förlängs häktningstiden för 16-åringen. Åklagaren i målet, Pernilla Tallinger, begärde förlängd häktningstid och skriver såhär om varför:

– Det ska hållas fler förhör, både nya och kompletterande med bevispersoner. Det inväntas analysresultat från NFC.

Det framkommer av häktningsframställan att det väntas ta cirka en månad innan analyserna på NFC, Nationellt forensiskt centrum, är färdiga.

– Det kommer behövas nytt förhör med misstänkt med anledning av svaren från de pågående utredningsåtgärderna, skriver Pernilla Tallinger vidare i sin framställan.

På torsdagsförmiddagen kom besked att 16-åringens advokat Björn Attnarsson går med på förlängd häktningstid. Därmed kommer ingen häktningsförhandling hållas. 16-åringen sitter nu häktad till minst den 10 februari.

SVT Nyheter Skåne har sökt Björn Attnarsson för att höra 16-åringens nuvarande inställning till anklagelserna.

Här kan du höra elever om händelserna på NTI-gymnasiet den 10 januari:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Han kom in med mask och attackerade läraren med kniv” Foto: Johan Nilsson/TT/Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet