Misstänkta TV-pirater i Malmö tjänade mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog på tisdagsmorgnen till mot ett företag i Malmö och grep tre personer. De är misstänka för brott mot upphovsrätten.

De tre männen, som är mellan 28 och 55 år, har haft som affärsidé att ta in utländska tv-kanaler från Mellanöstern och Nordafrika. De har paketerat kanalerna och olovligt vidaresänt dem till privata kunder.

– Utredningen startade med att tv-bolag, som äger rättigheterna till sändningarna, anmälde bolaget. De tre nu anhållna är misstänkta för brott mot upphovsrättslagen och avkodningslagen, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Pågått sen 2013
Företaget som männen driver har omsatt omring 50 miljoner kronor varje år de senaste åren. Åklagaren anser att de ägnat sig åt brott mot upphovsrättslagen sedan september 2013.

– Vår hypotes är att företaget har haft uppemot hundra tusen kunder, säger Henrik Rasmusson.

Företagets tv-abonnemang säljs via en box med namnet ATN. Där finns populära kanaler som är svåra att få via svenska distributörer. Det rör sig om sport, underhållning och nyheter.

– Vi misstänker att bolaget har avkodat och distribuerat totalt närmare 2000 kanaler från främst Mellanöstern och Nordafrika. Det handlar om en omfattande verksamhet, säger Henrik Rasmusson.

Det är första gången som personer i Sverige grips misstänkta för den här typen av brott.

– Det har tidigare förekommit avkodning och liknande men det är första gången någon olovligt vidaresänder till kunder via nätet, säger Henrik Ramusson.

Teknik i beslag

Tre personer, däribland ägaren till bolaget, är anhållna. Ytterligare personer, med kopplingar till företaget, har under tisdagen hörts av polisen. Lokalen där företaget verkat har undersökts och teknisk utrustning har tagits i beslag.

– Vi kommer att göra mer ingående förhör med de misstänkta och gå igenom allt material. Det kommer att ta några dagar innan vi har sammanställt bevisningen, säger Henrik Rasmusson.

Advokat Lars Engström, som företräder företagets anhållne ägare, säger att hans klient nekar till anklagaelserna och att företaget har alla licenser som krävs för att distribuera kanalerna.

Kunderna begår inte brott

De kunder som köpt kanalpaket av bolaget har fått utrustning i form av en box. Eftersom kanalerna redan avkodats innan de streamas över internet, begår kunderna inget brott när de tittar.

– Min bedömning är att kunderna inte begår något brott, säger Henrik Rasmusson.

Hade kunden själv avkodat signalen i hemmet skulle det vara brottsligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet