På Katedralskolan i Lund pågår just nu flera utredningar om kränkande behandling och trakasserier. Foto: Lunds kommun

Avstängde läraren i Lund: ”Mitt omdöme klickade”

Uppdaterad
Publicerad

En ”omdömeslös” bildpublicering på sociala medier ligger bakom avstängningen av läraren på Katedralskolan i Lund. Det uppger han själv för SVT Nyheter Skåne.

– Jag borde ha insett att bilden kunde misstolkas men mitt omdöme klickade. Det ångrar jag nu, säger läraren. 

Bilden togs av honom själv för ungefär ett år sedan. Den visar en elev med armen höjd i vad som kan tolkas som en Hitlerhälsning, berättar läraren.

Gruppövning fotograferades

I själva verket pågick, enligt läraren, en lektion med ett helt annat tema där eleverna genomförde en gruppövning där deras armar höjdes upp och ner.

– Mitt stora misstag var att jag efteråt lade upp bilden på klassens Facebooksida, utan att inse hur den kunde uppfattas. Därefter har elever spridit den vidare på sina privata Snapchat-konton tillsammans med en massa annan skit, rent ut sagt. Där har den fått en helt annan inramning, förklarar han.

Även två elever har stängts av

Under torsdagen uppdagades det att två elever och en lärare blivit avstängda från gymnasieskolan Katedralskolan i Lund på grund av pågående utredningar kring kränkande behandling och uppgifter till skolledningen om att det finns en liten grupp elever som ”vurmar för totalitarism”.

Troligen har, menar läraren, skolledningen inte sett den ursprungliga, årsgamla publiceringen utan agerat först när innehållet på olika Snapchatsidor nu granskats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kränkningar på Katedralskolan

Mer i ämnet