Flera elever på Katedralskolan i Lund menar att utredningen om hets mot folkgrupp inte representerar några generella åsikter på skolan, utan kommer från några få individer. Foto: Alice Mutambala/SVT

Elever om polisutredningen: ”Bra att det vidtas åtgärder”

Publicerad

Den pågående utredningen om hets mot folkgrupp på Katedralskolan har inte gått obemärkt förbi för eleverna på skolan. För vissa kom det som en chock medan andra vittnar om att liknande händelser inträffat tidigare.

När SVT Nyheter Skåne pratar med elever på Katedralskolan i Lund är vissa av dem chockade över att högerextrema åsikter och gester har förekommit på skolan.

– Det var ju så klart en chock direkt. Det är ingen allmän tanke när man tänker på Katedralskolan, säger Isak Wilson, elevkårsmedlem på skolan.

Flera andra elever berättar dock att liknande händelser har inträffat tidigare.

-Vi har ju hört att sådana saker har hänt innan, men då har det inte riktigt tagits på allvar, säger Lukas Chee Breschel, elev på Katedralskolan.

Eleverna tycker att det är positivt att skolan agerar på händelserna.

– Det var jättebra att skolan agerade som den gjorde och tog avstånd från händelserna. De har hållit oss elever som var utanför händelserna informerade, säger Irma Sjöberg, elevsrådsmedlem på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på Katedralskolan

Mer i ämnet