Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingalill Fritzon är rektor på Katedralskolan. Foto: SVT

Elever slog larm om högerextrema åsikter: ”Ledningen har känt till det”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare elever på det aktuella programmet på Katedralskolan i Lund säger att de slagit larm om sexistiska och högerextrema elever på utbildningen förut.
– Jag blir förbannad när ledningen säger att de inte känt till någonting, säger en av eleverna till SVT Nyheter.

Enligt rektor Ingalill Fritzon började allt andra dagen av höstterminen. När de nya eleverna tog ett klassfoto på skolgården gjorde en av eleverna en Hitlerhälsning.

– När vi såg bilden blev vi naturligtvis alldeles förfärade. Vi utredde på olika sätt och hittade annat också, säger rektor Ingalill Fritzon.

Efter händelsen med klassfotot framkom att två elever i en annan årskurs på samma gymnasieprogram kränkt en klasskamrat, som nu inte vill gå till skolan. Även en lärare har stängts av under utredningen.

Sexistiska och högerextrema kommentarer

Enligt elever som gått det aktuella programmet på Katedralskolan har det förekommit sexistiska och högerextrema kommentarer från elever i flera år. En elev berättar att hon kallats feministfitta och att klasskamrater delade inlägg från nazistiska Nordfront i sociala medier.

En elev ska har gjort Hitlerhälsning under en skolfotografering, men stoppats av fotografen.

– Det är sjukt att en så liten linje kan dra till sig så många med sådana åsikter utan att lärarna och ledningen gör någonting, säger en av eleverna som gick programmet för några år sedan.

– Vi har larmat om detta. Det är ett problem på den här linjen. Det är löjligt att ledningen nu säger att de är chockade, säger en annan elev.

”Oerhört viktigt”

Båda eleverna, som gått programmet under olika år, betonar annars att utbildningen var mycket bra.

Rektor Ingalill Fritzon får frågan om hon känner till att elever slagit larm om sexistiska och högerextrema åsikter och kommentarer från elever.

– Om det förekommer kränkningar på skolan är det oerhört viktigt att vi i skolledningen får ta del av dem. Vi reagerar omgående precis som i det här fallet, svarar Ingalill Fritzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kränkningar på Katedralskolan

Mer i ämnet