Flera personer på Katedralskolan i Lund är misstänkta för hets mot folkgrupp, något som just håller på att utredas av polisen. Foto: SVT

Polisen utreder hets mot folkgrupp på Katedralskolan

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en polisutredning mot flera personer på Katedralskolan i Lund. Personerna är skäligen misstänkta för hets mot folkgrupp vid olika tillfällen.

Den pågående polisutredningen om hets mot folkgrupp på Katedralskolan i Lund är riktad mot tre till fyra personer. Något som Sydsvenskan var först att berätta om.

Från hösten 2019

Enligt åklagare Mathias Larsson är det flera olika händelser som just nu utreds av polisen.

– Det är en handfull händelser. Vid något tillfälle är det två personer som är involverade, säger Mathias Larsson till SVT Nyheter Skåne.

Händelserna ska ha skett från hösten 2019 och framåt.

– Mer exakt än så vill jag inte gå in på i nuläget. Polisen håller på att förhöra personer som kan tänkas veta något om detta, säger Mathias Larsson.

Under polisens utredning så pausar utbildningsförvaltningen sin.

– Vi har inte möjlighet att fatta några beslut så länge polisen gör en förundersökning, säger Stefan Norrestam, chef för utbildningsförvaltningen.

Hitlerhälsningar på skolgården

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om utredningar om kränkande behandling och trakasserier på skolan. Lunds kommun skrev då i ett pressmeddelande att en grupp elever på skolan “vurmar för totalitarism”, och hänvisade bland annat till att det har gjorts Hitlerhälsningar på skolgården. En lärare ska också ha publicerat en bild där en elev gör samma gest.

– Utredningen handlar om ett fåtal individer som har polisanmälts, det är inga generella åsikter på skolan, säger Stefan Norrestam.
 
Två elever och en lärare stängdes av från skolan på grund av utredningarna. Enligt chefen för utbildningsförvaltningen ska de två eleverna dock vara avstängda på en annan kränkningsgrund, för en händelse mot en annan elev. Han vill dock inte ge mer information än så.

Eleverna fick komma tillbaka till skolan kort därpå, men läraren är fortfarande avstängd.

– Vi inväntar svar från polisens undersökning. Vi förlänger avstängningen en vecka i taget tills vi vet mer, säger Stefan Norrestam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på Katedralskolan

Mer i ämnet